Kaikille tutut massiiviset, orkestraaliset wavetable-soundit, jotka määrittelivät koko 1980-luvun äänimaiseman ja rikkoivat raja-aidat klassisen musiikin, listojen ykköshittien, viihteen ja elokuvamusiikin väliltä ovat nyt saatavissa kaikin nykyajan herkuin ja kompaktina räkkikoon pakettina: Waldorf Iridiumina! Iridium on osa Waldorfin perinnettä, joka alkoi PPG Wavesta, mutta samalla se on eräs niitä nykyajan monimuotoisia syntesoijia, jotka hallitsevat suvereenisti kaikki synteesimuodot ja osaavat yhdistää niistä jotain, mitä aikaisemmin ei osattu kuvitellakaan. Se on kuin lippulaivamalli Waldorf Quantum, mutta pienempi ja näppärämpi moduli, joka sopii räkkiin tai pöytätasolle.
Waldorf Iridium tarjoaa viisi eri synteesiä jokaiselle kolmelle oskillaattorilleen:
- Omat, alkuperäiset wavetablensa, toki laajennettuna ja parannettuna versiona
- Virtuaali-analogian, eli klassiset oskillaattoripohjaiset aaltomuodot, myös paksuina usean aallon yhdistelminä
- Samplauksen ja granulaarisamplauksen niin perinteisillä sampletoiminnoilla kuin multisamplein
- Resonaattorin vaativaan, virtuaaliseen äänen veistämiseen muotoonsa
- Modulaarisen Kernel-synteesin, jossa jopa kuusi audioydintä voidaan vapaasti yhdistää yhdeksi oskillaattoriksi
Kernel-synteesi tuli ensi kerran tarjolle Quantumin käyttöjärjestelmäpäivityksessä 2.0, ja sen avulla jokainen oskillaattori voidaan jakaa kuudeksi alioskillaattoriksi, jotka sitten linkitetään FM-synteesin kautta audiona. Se on jo itsessään mahtava uusi soitin, jonka käyttömahdollisuuksia vasta kartoitetaan.
Quantumin sydän ja hyvät liitännät
Waldorf Iridiumissa on 7000 muistipaikkaa, jotka ovat suoraan yhteensopivia Quantumin kanssa. Joka äänelle on kolme digitaalista suodinta, kaksi vapaasti linkitettävissä Dual Filter -osiossa ja yksi Digital Former -osiossa, näitä ovat päästösuotimet yliohjauksineen, Nave, Largo, PPG 3V sekä erikoisemmat Comb, Drive ja Bitcrusher. Kaikki suotimet säilyttävät luonnollisen, aidon stereokuvan läpi signaalitien. Modulaatiomatriisin 40 paikkaan on ohjattavissa paljon muutakin kuin kuusi envelopea ja kuusi LFO:ta. Joka paikalle on määritettävissä erillinen ohjausarvo, ja modulaatiot voi ohjata lähes kaikkeen mikä vain on numeroilla ilmaistavissa. Sisäisiä tuloja ja lähtöjä voi käyttää uudelleen ja uudelleen siihen asti, että matriisi on täynnä. Ja jos LFO tai Envelope loppuisi kesken, on tarjolla Komplex Modulator uusien suodinmuotojen luomiseen.
Looginen käyttöliittymä, loputtomat mahdollisuudet
Jos mahdollisuuksien runsaus vaikutti näin kuvattuna hämmentävältä, on hyvä tietää että Waldorf Iridium on varsin looginen käyttää, helposti lähestyttävä, ja tärkeimmille säädöille on oma nuppinsa. Kookas plasma-kosketusnäyttö ja 4x4 silikonimatriisi sekä 7 määritettävää säädintä yhdistettynä lyhyisiin valikkopolkuihin parantavat olennaisesti käyttömukavuutta. Waldorf Iridiumissa on kaksi audiolahtöä, samoin kaksi audiotuloa ulkoisten signaalien prosessointiin, neljä CV-ohjausjännitetuloa sekä gate ja trigger -tulot. Midisignaali kulkee sekä DIN että USB -väylissä ja kellon tulolle ja lähdölle on omat liittimensä. Dataa voi kuljettaa paitsi MicroSD-korttipaikan kautta, myös USB-isäntäportista, joka osaa hallinnoida midilaitteita.
Saksalaista laatua
Waldorf Iridium on suunniteltu, valmistettu ja koottu Saksassa parhaista mahdollisista osista, erittäin vaativan ja tarkan tuotevalvonnan alla. Sen soinnissa on ollut mukana joukko maailmanluokan parhaita äänisuunnittelijoita. Lopputulos on äärimmäisen tehokas syntetisaattori, joka säilyttää käyttökelpoisuutensa pitkään